vegetaal gelooid leder

De natuurlijke schoonheid en zachte touch zijn gevolg van het traditionele en originele looiproces. De variaties in kleur en  textuur zijn de typische en geprezen karakteristieken van dit soort leder. Met de tijd zal het leder een zekere patine en donkerder kleur krijgen dit door het gevolg van licht, contact met de menselijke huid, krasjes en andere. Aan te raden is het leder niet al te veel bloot te stellen aan direkt zonlicht, hitte en vochtigheid. Blootstelling aan vloeistoffen, olien, verven zijn soms moeilijk of niet te verwijderen. Het onderhoud kan gebeuren met een droge vod voor hetverwijderen van stof. Voedende cremes of ledervet Belpo kunnen de levensduur gevoelig verlengen en de soepelheid en kleur verbeteren. Voor een echte dieptereiniging kan zadelzeep met water en spons een zeer goed resultaat geven. Natuurlijk gelooid leder kan een leven lang meegaan en zal net zoals uw ziel, mooier worden, getaant door het leven.

 

We hebben 4 collecties van vegetaal gelooid leder.

 

Leather vegetal Tanned

This cowleather tanned in traditional methods in order to maintain it's natural beauty and soft feel.The variations in colour and texture are the prized characteristics of beautiful vegetal tanned leather. Over the time, the leather will aquire a patina and may darken due to the oils of the skin and direct sunlight. Scratches and other consequences of use will change the natural look of the leather. Please keep the leather away from prolonged intense sunlight, heat and humidity. Exposure to liquids, oils, permanent dyes can unfortunaly stain tanned leathers. The maintenence can start with a dry cloth to remove dust. Leather milk and leather grease Belpo can be used for softening the leather. For intense cleaning saddle soap with water can give a perfect result.
Vegetal leather can last for a lifetime and will become even nice as your soul. labeled trough life.

Rundsleder

Rundsleder is afkomstig van de koe en wordt meestal gebruikt in de meubelindustie of autobekledingsindustrie. Meubelleder is verkrijgbaar in diktes van 1mm tot 3,5mm. De meest gangbare dikte is 1.2mm. We hebben een 10-tal collecties ter beschikking elk met hun specifieke eigenschappen. 

kalfsleder

Kalfsleder is hoogwaardig leder met als hoofdeigenschap dat het zeer stevig van structuur is en zodoende ideaal is voor het maken van schoenen en luxelederwaren. 

schaapleder-leder voor kledij

schapenleder is licht en soepel, voelt zacht aan en is geschikt voor kledij. Dit leder is minder stevig en scheurt soms vrij makkelijk. Collecties zijn modegevoelig en ieder jaar verschillend.

geitenleder

geitenleder is dun en sterk, kan voor produktie van schoenen, handschoenen, tassen en andere kwaliteitsprodukten worden gebruikt. In een oneindig aantal soorten en bedrukkingen is dit leder ideaal voor modeschoenen. 

ELk/Hertenleder

ELk is een soort hert, het leder is zeer soepel, extreem sterk en voelt heel goed aan. Het wordt veel voor handschoenen gebruikt alsook luxelederwaren. Onze collectie komt uit de skandinavische landen waar deze dieren in het wild leven.  Enkel vellen van een door populatie gecontoleerde jacht komen in aanmerking. 

daim en nubuk

daimleder is in het algemeen ruw vezelachtig leder, dit wordt bekomen door het leder te splitten en eventueel op te ruwen. Dit leder is meestal soepel en zacht en kan voor veel toepassingen dienen. De meeste ledersoorten kunnen op die manier worden afgewerkt. kalfs, geit, schaap, runds kunnen allemaal daarvoor dienen. 

Nubuk leder is helemaal verschillend. Nubuk is een geschuurde bovenlaag van leder, het normaal gladde lederoppervlak wordt met schuurpapier opgeschuurd tot een mat en zacht oppervlak. Soms wordt een een olie aan toegevoegd die een rijker en stoerder effect geeft aan het leder.

 

visleder

Visleder wordt de laatste tijd hier en daar gepromoot. Het is een vrij nieuw aanbod en past in het recycling verhaal.

Visleder kan in veel toepassingen worden verwerkt maar heeft enkele nadelen, waaronder de kleine oppervlakte, schubben tekening, dikte enz.. Dit leder wordt meestal gebruikt voor kleine accenten op tassen en schoenen en voor design objecten. 

De meest luxueuse ledersoort is ongetwijfeld het roggeleder waarvan we een collectie hebben. Met de harde en hoornachtige bovenlaag is dit leder eerder geschikt voor het bekleden van meubels, vlakke of ronde vlakken (ronde handvaten ed. Dit leder kan niet worden genaaid en moet worden gekleefd. 

exotische ledersoorten

Reptielleder:

Slangenleder, krokodillenleder, hagedisleder zijn de meest courante reptielledersoorten. zij worden gebruikt voor meer luxueuse artikelen. Deze ledersoorten zijn wat moeilijker te verwerken en slechts een deel van het vel is bruikbaar door de typische structuur. 

 

struisvogelleder:

dit soort leder is vrij soepel en heeft een heel sterke bovenlaag. Schoenen en tassen kunnen hiermee worden gemaakt. Slechts een deel van het vel is bruikbaar en heeft een groot verlies tot gevolg. Samen met de kostprijs wordt dit een duur gegeven voor het maken van tassen enz. Enkele jaren geleden een hype maar momenteel heel weinig aanbod en vraag. De poten worden ook gelooid, deze velletjes zijn stevig en sterk, en voor enkele kleine toepassing interessant. 

 

 

 

Perkament leder

Perkament leder is zo oud als de mensheid en is een soort ongelooid leder. Perkament leder wordt gemaakt van verschillende diersoorten waarvan kalfs, geit en schaap de meest courante zijn. Perkament kan een mat witachtig of  een doorzichtig hoornachtig uitzicht hebben en heeft een stugge struktuur. Diktes van 1 tot 3 mm zijn mogelijk. We verkopen dit leder voor bijvoorbeeld trommels te maken maar soms ook voor kunst en design objecten. Deze vellen worden na contact met water heel soepel en kunnen zo in elke vorm worden geplooid. Bij het drogen komt de oorspronkelijke hardheid terug. Een soort polyester avant la lettre...

Omgekeerd schaap-Mouton retourné

In de kledijbranche is dit allicht het oudste materiaal dat werd gebruikt. Omgekeerd schaap is zeer warm en isolerend. De meeste vellen zijn 'double face' zodat de buitenzijde mooi oogt en zacht als daim aanvoelt. Er  zijn veel kleuren en de hoogte van de vacht is belangrijk voor de verwerking. Warme pantoffels gebruiken graag dit soort leder... 

technisch leder

tijdens en na het looiproces kan er aan het leder bepaalde eigenschappen worden toegevoegd. Voorbeelden zijn 

Gerokken leder voor de paardenbrache, waterproofleder voor schoenindustrie, geolied leder, enz...